Search
Close this search box.

Apa Yang Anda Faham Tentang Prebiotik Dan Makanan Apa Yang Paling Tinggi Prebiotik?

[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.89″ background_layout=”light”]

Apa Itu Prebiotik?

Prebiotik adalah makanan yang tidak dapat dicerna oleh usus. Prebiotik berfungsi sebagai suplemen untuk  pertumbuhan dan perkembangan  bakteria baik dalam sistem pencernaan/usus. Prebiotik adalah serat yang diperlukan oleh bakteria dalam usus untuk kehidupan bakteria membuat enzim untuk mencerna atau memproses makanan menjadi hancur dengan sempurna dalam usus.

Probiotik berfungsi untuk menjaga keseimbangan  bakterioa baik dan bakteria jahat dalam sistem pencernaan iaitu bermula dari perut, usus kecil, apendik dan usus besar.

Makanan yang dimakan akan dikisar bermula dari mulut, perut hingga tamat sebagai najis di usus besar. Makanan dihancur melalui asid yang dikeluarkan sebagai enzim mereputkan makanan yang dikunyah.

Enzim ini di keluarkan oleh bakteria dalam usus. Bakteria terbahagi kepada dua iaitu bakteria baik dan bakteria jahat. Jika bakteria jahat lebih banyak dalam usus akan menjadikan kesihatan usus tidak sihat dan membawa risiko penyakit. Jika bakteria baik lebih banyak, sistem pencernaan menjadi sempurna dari risiko mengidap penyakit dalam usus menjadi kurang.

Prebiotik adalah bertujuan untuk menjaga keseimbangan bakteria baik lebih banyak dari bakteria jahat untuk memimbangi proses percernaan berlaku dengan baik. Jika sistem percernaan baik dan seimbang, makanan dapat proses dengan baik, zat makanan diserap melalui dinding usus dengan sempurna dan sisa makanan dibuang sebagai najis besar diakhir usus besar.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text background_layout=”light” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.89″]

Kesan Dari Prebiotik Yang Tidak Sempurna

Banyak orang memakan makanan berkhasiat yang dibeli dengan harga yang mahal, tetapi selepas makan mereka tidak merasa tidak begitu berkesan. Faktor ini bukan dari produk yang mereka makan itu tidak bagus tapi mereka mempunyai masalah dalam usus.

Usus yang tidak sihat menjadikan  penyerapan zat makanan tidak dapat diserap dengan sempurna. Kesannya mereka kurang mendapat kesan dari produk tersebut kerana zat tidak diserap dengan sempurna oleh usus.

Untuk itu, kesihatan dalam perut/usus perlu dipelihara. Cara yang baik menjaga kesihatan dalam perut adalah dengan mengambil makanan yang boleh membuat bakteria baik dalam usus iaitu prebiotik.

Banyak makanan yang boleh membina prebiotik seperti susu kultur/yogurt, buah-buahan, sayuran dan lain-lain lagi. Bahan alami yang sangat baik untuk prebiotik adalah Arabic Gum.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text background_layout=”light” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.89″]

Bagaimana Manusia Memiliki Mikro Organisma Prebiotik?

Manusia memperolehi bakteri baik tersebut melalui kelahiran, yang diwariskan oleh orang tua mereka melalui saluran kelahiran. Orang lahir melalui kelahiran normal akan memiliki mikroorganisma prebiotik yang optima berbanding dengan orng yang dilahirkan melalui bedah/ceaser. Iinilah salah satu faktor penyebab mengapa bayi cesar cenderung memiliki alergik, sistem imun yang rendah dan kerap mendapat penyakit.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text background_layout=”light” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.89″]

Bagaimana Arabic Gum Membuat Prebiotik?

Gum Arabic tidak dicerna dalam usus tetapi diperam di dalam kolon dan apendiks. Ini menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids) yang membawa kepada pelbagai kebaikan kepada kesihatan, terutama sebagai prebiotik.

Prebiotik membekalkan makanan kepada bakteria baik prebiotik, bakteria baik yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dari badan. Prebiotik juga mengukuhkan sistem imuniti dan memerangi bakteria berbahaya. Mereka hidup di dalam kolon dan appendik. Ia juga sedikit sebanyak beperanan mengurangkan kolestrol dalam darah, bertindak sebagai anti kanser yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text background_layout=”light” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.89″]

Kenapa Arabic Gum Dikatakan Makanan Yang Baik Untuk Prebiotik?

Jawatankuasa Bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) & World Health Organization (WHO) telah menbuat kajian ke atas Arabic Gum. Hasil  kajian menunjukkan Arabic Gum menunjukaak ia satu sumber serat yang paling selamat. Arabic Gum mempunyai kandungan prebiotik yang tinggi, iaitu 85% – 87%. Ianya adalah 8 kali ganda lebih tinggi dari susu ibu. Mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan. Mengandungi 27% protein hydroxyproline yang baik untuk daya ingatan dan sumber kolajen. Mempunyai kandungn kalsium 10 kali ganda susu lembu. Dalam kitab-kitab tua Arab juga menceritakan kebaikkan Arabic Gum. Orang Sudan hidup kurang makanan tapi mereka memilki tubuh badan yang kuat. Ini adalah kerana makanan mereka terdiri daripada Arabic Gum.

Arabic Gum juga mengurangkan beban kepada buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik.

Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (CchronicRrenal Failure/CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan GA boleh mengurangkan kesan buruk CRF.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text background_layout=”light” module_alignment=”left” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.89″]

Hspm Rich – Produk Yang Mengandungi Prebiotik

HSPM RICH merupakan sumber makanan yang mengandungi prebiotik bersumberkan prebiotik dari Arabic Gum. Ramai orang hanya memikirkan makanan yang berzat tetapi mereka tidak mimikirkan kesihatan usus yang utama sebagai penyerap zat-zat makanan. HSPM RICH bukan sekadar membekal nutrin yang sempurna malah ia juga membina kesihatan usus dari bahan alami yang digunakan oleh umat Islam sejak zaman Nabi SAW lagi.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *