Search
Close this search box.

BESI BERKARAT AKAN MEREPUT, BADAN BERKARAT BAGAIMANA PULA?

Analogi untuk memahami oksidasi boleh membuat perbandingan pada besi. Besi berkarat kerana faktor udara dan air. Besi adalah logam kerana terdedah kepada cahaya, udara dan air akan berlaku oksidasi menjadikan besi berkarat. Besi berkarat berubah menjadi perang dan mereput.

Kesan dari besi yang berkarat

Untuk mengelak besi dari berkarat caranya menyapu cat, menyadur logam, menyalut plastik, menyapu minyak atau gris.

Kaedah untuk mengelak besi berkarat.

ADAKAH BADAN MANUSIA JUGA BERKARAT?

Ya, badan manusia juga berkarat tapi karat badan manusia tidaklah seperti karatnya besi. Makanan manusia juga mengandungi besi (Ferum), Plumbum, Arsenik, Merkuri. Manusia juga menyedut asap pencemaran diudara, manusia juga makan radikal bebas seperti pengawet, perasa, gula putih dan sebagainya. Bila masuk dalam darah, darah kita ada air, oksigen. Bahan kimia tadi akan bertindakbalas oksidasi menjadikan bentuk kimia berubah. Bila kimia berubah ia sama seperti besi yang berkarat tadi.

Pada besi ia akan merapuhkan struktur besi. Pada manusia ia akan merosakan sel. Manusia akan jatuh sakit bila banyak sel-selnya sudah rosak.

Akibat organ dalam badan tidak berfungsi kerana kerosakan sel manusia sudah tidak ada energy, ia akan terlantar sakit.

BAGAIMANA CARA NAK MENGHALANG OKSIDASI??

Untuk menghalang oksidasi manusia perlu makanan seimbang mempunyai vitamin, mineral, enzim dan antioksida. Lihat video dibawah untuk memahami bagaimana antioksida menuetralkan radikal bebas dalam tubuh manusia.

Untuk anda mendapat antioksida anda perlu makan buah-buah, sayur dan ulam dengan banyak. Anda tidak perlu risau kerana ZAI PERMAI RESOURCES telah menyediakan DHC CARE, jus yang tinggi antikosida. Neutralkan radikal bebas dalam badan anda dalam usaha anda untuk mengekalkan kesihatan yang berterusan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *