Search
Close this search box.

MAB – KEBAIKKAN HERBA KACIP FATIMAH

Sebut sahaja Kacip Fatimah kepada warga Malaysia, pasti ia membuatkan mereka tersenyum. Ini kerana kedua-dua herba ini mempunyai hubung kait dengan budaya atau amalan mereka yang sudah berkelamin.Hanya dengan mendengar namanya sahaja, ia sudah memberikan gambaran asas mengenai kegunaan herba-herba ini.

Herba ini berkhasiat untuk meningkatkan libido  dan kesihatan baik bagi  perempuan dan megubat banyak masalah dalaman wanita.. Bagi mereka yang masih sangsi dengan ubatan tradisional, semua khasiat Kacip Fatimah atau nama saintifiknya Labisia pumila Benth akan terjawab setelah bertemu dengan Prof. Madya Dr. Hawa ZE Jaafar, daripada Universiti Putra Malaysia (UPM).  Mereka sudah menghabiskan masa lebih daripada lima tahun mengkaji dan menerbitkan berdozen kertas kerja berkenaan herba ini. Beliau diangkat sebagai pemenang pingat perak di Ekspo Teknologi Malaysia 2013, hasil inovasinya dalam perkembangan tumbesaran Kacip Fatimah, sejenis tumbuhan lembam berakar pendek yang tumbuh meliar di dalam hutan.

                   Prof. Madya Dr. Hawa ZE Jaafar, UPM

Pada tahun 2050 market industri herba dijangka bernilai 5 Trilion USD. Industri ini menjadi aset yang bernilai bagi negara yang banyak hutan Tropika beriklim Khatulistiwa seperti Malaysia. Sayangnya kita kurang memanfaatkan khazanah anugerah Allah untuk negara kita. Jika meneroka secara bersungguh-sungguh ia akan mendatangkan hasil dan menyumbang kepada pendatan negara.

ZAI PERMAI RESOURCES (ZPR) terbukti menerokai bidang ini sejak tahun 2005, Alhamdulilah ZPR telah mengeluarkan produk berasaskan harba seperti MAB. Sehingga kini MAB telah mendapat tempat dihati wanita Malaysia dengan pengguna tetap bulanan telah mencecah puluhan ribu orang. Ternyata herba adalah anugerah Allah kepada manusia memberi kesihatan yang baik tanpa apa-apa kesan sampingan berbanding ubatan yang berunsur kimia sintetik. ZPR terus membuat kajian supaya herba-berba yang berpotensi di Malaysia dapat diketengahkan memberi manfaat yang baik kepada rakyat Malaysia dan menyumbang kepada pendapatan individu mau pun negara.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *